Συντονίστρια Movement Medicine στην Ελλάδα

Η Μαρία Βαρελά είναι δασκάλα της κινητικής πρακτικής του Movement Medicine, πιστοποιημένη στην Αγγλία. Ολοκλήρωσε την επαγγελματική εκπαίδευση με τους ιδρυτές, Susannah & Ya’Acov Darling Khan. Παρακολουθεί τις επιμορφώσεις στην πρακτική από το 2014 ενώ συμμετέχει σε τριήμερα και πενθήμερα σεμινάρια ως βοηθός δασκάλων στο Ντέβον της Νότιας Αγγλίας και σε όλη την Ευρώπη. Συνεργάζεται με το School of Movement Medicine ως επίσημη διοργανώτρια εργαστηρίων στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2017. Διδάσκει την πρακτική δια ζώσης και online.

Η πρώτη της επαφή με την επίγνωση μέσω της κίνησης έγινε μέσα από τους ενεργητικούς διαλογισμούς και τις διαλογιστικές θεραπείες του Osho που ξεκίνησε το 2006 στην Αθήνα. Εμβάθυνε στα θέματα primal (απο-προγραμματισμού των πεποιθήσεων που δημιουργούνται στη παιδική ηλικία) κι ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στο Twice Born – Primal (2007-2009) στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Έχοντας ήδη την εμπειρία, μέσα από αυτά τα πεδία, της απελευθερωτικής δύναμης του χορού στις βιωματικές εξερευνήσεις, ασκήθηκε εντατικά στα εργαστήρια 5Ρυθμών της Cathy Ryan στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (2011-2014). Η κίνηση κι ο χορός της έδειξαν (ή της θύμισαν) το σημείο που ενώνονται και ζωντανεύουν όλα τα κομμάτια έρευνας και προσωπικής αναζήτησης: μέσα στο κινούμενο σώμα. Κι εκεί συνεχίζει να ψάχνει και να βρίσκει όλο τον πλούτο της εμπειρίας ως ανθρώπινη ύπαρξη με σάρκα και οστά.

Έχει σπουδάσει Ξένες Γλώσσες και Μετάφραση στην Κέρκυρα, Ευρωπαϊκές Σπουδές στην Ιταλία κι έχει διδακτορικό στην Ανάλυση Πολιτικού Λόγου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ταξίδεψε και έζησε στην Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Deusto του Μπιλμπάο. Επίσης, βρέθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στο Μεξικό παρουσιάζοντας ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια ανάλυσης λόγου και συναφών επιστημονικών πεδίων. Συνεχίζει να αναλαμβάνει επιμέλειες εξειδικευμένων κειμένων για ακαδημαϊκούς μη γηγενείς ομιλητές της Αγγλικής γλώσσας, παράλληλα με τη δημιουργία και διδασκαλία μαθημάτων και σεμιναρίων κινητικής έκφρασης.

Πρώτη δημοσίευση: 14/10/2017