Πιστοποιημένη εισηγήτρια Movement Medicine στην Ελλάδα

Η Μαρία Βαρελά είναι εισηγήτρια της κινητικής πρακτικής του Movement Medicine, πιστοποιημένη στην Αγγλία. Ολοκλήρωσε την επαγγελματική εκπαίδευση με τους ιδρυτές, Susannah & Ya’Acov Darling Khan (συνολικά 1000 ώρες βιωματικής και θεωρητικής κατάρτισης, 120 ώρες πρακτικής, τουλάχιστον 150 ώρες εμπειρίας ως βοηθός, ερευνητική εργασία και διαρκής εποπτεία). Παρακολουθεί τις επιμορφώσεις στην πρακτική από το 2014 ενώ συμμετέχει σε τριήμερα και πενθήμερα σεμινάρια ως βοηθός εκπαιδευτών στο Ντέβον της Νότιας Αγγλίας και σε όλη την Ευρώπη. Είναι μέλος κι ακολουθεί τον κώδικα δεοντολογίας του διεθνούς συλλόγου πιστοποιημένων διδασκόντων της πρακτικής, Movement Medicine Association (movementmedicineassociation.org). Συνεργάζεται με το School of Movement Medicine ως επίσημη διοργανώτρια εργαστηρίων στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2017. Διδάσκει την πρακτική δια ζώσης και online.

Η πρώτη της επαφή με την επίγνωση μέσω της κίνησης έγινε μέσα από τους ενεργητικούς διαλογισμούς και τις διαλογιστικές θεραπείες του Osho που ξεκίνησε το 2006 στην Αθήνα. Εμβάθυνε στα θέματα primal (απο-προγραμματισμού των πεποιθήσεων που δημιουργούνται στη παιδική ηλικία) κι ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στο Twice Born – Primal (2007-2009) στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Έχοντας ήδη την εμπειρία, μέσα από αυτά τα πεδία, της απελευθερωτικής δύναμης του χορού στις βιωματικές εξερευνήσεις, ασκήθηκε συστηματικά στα εργαστήρια 5Ρυθμών της Cathy Ryan στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (2011-2014). Η κίνηση κι ο χορός της έδειξαν (ή της θύμισαν) το σημείο που ενώνονται και ζωντανεύουν όλα τα κομμάτια έρευνας και προσωπικής αναζήτησης: μέσα στο κινούμενο σώμα. Κι εκεί συνεχίζει να ψάχνει και να βρίσκει όλο τον πλούτο της εμπειρίας ως ανθρώπινη ύπαρξη με σάρκα και οστά.

Παρακολουθεί την επαγγελματική επιμόρφωση στη Διεργασία Ομάδας με τη μέθοδο του Processwork από τις εκπαιδεύτριες Δρ. Αλεξάνδρα Βασιλείου και Δρ. Λίλη Βασιλείου, καθώς και το πρόγραμμα φωνητικής-αναπνευστικής αγωγής με τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και δάσκαλο υποκριτικής Δημήτρη Αγαρτζίδη της θεατρικής ομάδας Elephas Tiliensis.

Έχει σπουδάσει Ξένες Γλώσσες και Μετάφραση στην Κέρκυρα, Ευρωπαϊκές Σπουδές στην Ιταλία κι έχει διδακτορικό στην Ανάλυση Πολιτικού Λόγου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ταξίδεψε και έζησε στην Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Deusto του Μπιλμπάο. Επίσης, βρέθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στο Μεξικό παρουσιάζοντας ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια ανάλυσης λόγου και συναφών επιστημονικών πεδίων. Συνεχίζει να αναλαμβάνει επιμέλειες εξειδικευμένων κειμένων για ακαδημαϊκούς μη γηγενείς ομιλητές της Αγγλικής γλώσσας, παράλληλα με τη δημιουργία και διδασκαλία μαθημάτων και εργαστηρίων διαλογιστικής κινητικής έκφρασης.

Πρώτη δημοσίευση: 14/10/2017