Movement Medicine Online • Awakening the Body

Από τη Δευτέρα 05.10.2020 και κάθε Δευτέρα, 19.45-21.15, ως και τις 21.12.2020. Συμμετοχή με εγγραφή στο email: movement.medicine.greece@gmail.com.

Επιστρέφοντας στο σώμα, τη δική μας παρουσία, και ταυτόχρονα με ένα διαφορετικό «μαζί».

Με ένα σώμα που κινείται, πιο περιορισμένα, όπως ζητούν οι συνθήκες, αλλά και ελεύθερα, φέρνοντας μας περισσότερες ανάσες, έκφραση και δύναμη για να συνεχίσουμε.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και για σχεδόν δύο μήνες, προσφέρθηκε ένας κύκλος 7 δωρεάν εβδομαδιαίων μαθημάτων #MovementMedicine online, με στόχο να μας υποστηρίξει στην κατάσταση εγκλεισμού που άλλαξε την καθημερινότητά μας σχεδόν ολοκληρωτικά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η διαδικτυακή εμπειρία συνεχίστηκε κατόπιν ως και τον Ιούνιο του 2020 και αποδείχτηκε εξαιρετικά ωφέλιμη για πολύ κόσμο, με πολύ διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας και σχέση με την κίνηση και το διαλογισμό.

Καθώς προσπαθούμε να βρούμε το βηματισμό μας σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, έχοντας συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες και με σχεδόν τα πάντα γύρω μας να απαιτούν επιπλέον προσοχή, τα μαθήματα συνεχίζονται online.

Πρωταρχικοί στόχοι και οφέλη της συνεχούς πρακτικής:

– Καλλιεργούμε προσωπικές πρακτικές (αυτο)φροντίδας και ενδυνάμωσης, πηγές εσωτερικής ησυχίας και υποστήριξης, απαραίτητες για τη μετάβαση που αντιμετωπίζουμε τώρα και για το άγνωστο όπου βαδίζουμε.

– Ερχόμαστε σε επαφή με το σώμα και τον εαυτό μας, επιτρέποντας έτσι μια διαφορετική επεξεργασία αυτών των σαρωτικών αλλαγών, πάνω στις οποίες δεν έχουμε έλεγχο.

– Επιτρέπουμε στο σώμα (και τη φωνή μας!) να εκφραστεί ελεύθερα μέσα από την κίνηση. Δεν υπάρχει χορογραφία, ακολουθούμε τη δική μας προσωπική κινητική εμπειρία.

– Αποφορτίζουμε ό,τι μας έχει βαρύνει από τις επιπλέον απαιτήσεις και την πίεση αυτής της πρωτόγνωρης εποχής.

– Εντοπίζουμε μέσα μας το «κέντρο του κυκλώνα», διευρύνοντας/βαθαίνοντας την επίγνωσή μας για να συμπεριλάβει το σημείο εκείνο που μας βοηθάει να παραμείνουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να ανταποκρινόμαστε με ψυχραιμία σε αυτό που συμβαίνει.

– Βρίσκουμε νέους, δημιουργικούς τρόπους να συνδεθούμε και να μοιραστούμε οτιδήποτε συμβαίνει, μέσα από το δικό μας χορό – χωριστά αλλά μαζί.

Θα χορέψουμε χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία της κινητικής πρακτικής του Movement Medicine. Σε κάθε συνάντηση, θα εξερευνούμε μια διαφορετική ποιότητα στο χορό μας, πάντα με πρόθεση να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε εαυτόν και αλλήλους.

Δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία με το χορό ή το διαλογισμό.

Εισηγήτρια: Μαρία Βαρελά, Movement Medicine Greece

__________

ΕΓΓΡΑΦΕΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο email: movement.medicine.greece@gmail.com. Δείτε το event στο facebook εδώ: Movement Medicine Online • Awakening the Body.

Υπάρχουν επιλογές για συμμετοχή σε όλο τον κύκλο ή σε μεμονωμένες ημερομηνίες (drop-in). Λόγω των συνθηκών, η πληρωμή του μαθήματος γίνεται με κατάθεση ή μεταφορά σε τραπεζικό λογαριασμό, ως και 24 ώρες πριν από το μάθημα και κατά το δυνατό νωρίτερα (ισχύει και για oλόκληρο τον κύκλο και για τα drop-in). Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος των διαφορετικών επιλογών, επικοινωνήστε στο παραπάνω email.

> Το link που λαμβάνετε είναι αυστηρά προσωπικό και αφορά μόνο τον άνθρωπο που έχει εγγραφεί, κάνοντας κατάθεση του αντίστοιχου ποσού. Αν κάποια/ος στο σπίτι σας θέλει να συνδεθεί στο μάθημα, θα πρέπει να επικοινωνήσει για τη δική του/της εγγραφή.

> Οι κάμερες όλων σε αυτό τον κύκλο μαθημάτων παραμένουν ανοιχτές. Αν θεωρείτε πως υπάρχει σοβαρός λόγος από τη δική σας πλευρά για να παραμείνει η κάμερά σας κλειστή, χρειάζεται να έρθετε σε προσωπική επικοινωνία για να συζητηθεί και να αξιολογηθεί το συγκεκριμένο θέμα σε συνεννόηση με την εισηγήτρια.

__________

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Χρειάζεται να έχετε:

. Υπολογιστή ή κάποια ηλεκτρονική συσκευή. Συστήνουμε laptop ή pc για καλύτερη απόδοση, αλλά πολύς κόσμος συνδέεται μέσω tablet ή κινητού και μας μεταφέρει θετικές εμπειρίες.

. Ηχεία ή ακουστικά. Έχουμε δει πως βοηθούν την ποιότητα του ήχου που λαμβάνετε και άρα ακούτε καλύτερα. Παρόλα αυτά, και πάλι υπάρχει κόσμος που ακούει ικανοποιητικά από τα ηχεία του laptop ή του tablet. Σας προτείνουμε να κάνετε δοκιμές και να αποφασίσετε τι βοηθάει εσάς προσωπικά.

Zoom

Θα χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή zoom, μια γνωστή και διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα για συναντήσεις online. Χρειάζεται να εγγραφείτε ή να το κατεβάσετε από αυτή τη διεύθυνση: https://zoom.us. Είναι δωρεάν και εγγράφεστε με το email σας. Η διαδικασία είναι απλή και αρκετά σύντομη. Για βοήθεια σχετικά με τη λειτουργία του, μπορείτε να εξερευνήσετε τη σελίδα zoom help center: https://support.zoom.us/hc/en-us.

. Όταν πατήσετε το link που θα σας στείλουμε για να συνδεθείτε στο μάθημα, ακολουθήστε τα μηνύματα που βγάζει αυτόματα η εφαρμογή στην οθόνη σας. Σιγουρευτείτε ότι έχετε πατήσει το κουμπί Join with Computer Audio Join Audio που εμφανίζεται κάτω αριστερά), που σας δείχνει το zoom όταν ανοίγει, έτσι ώστε να σας φτάνει ο ήχος κανονικά.

__________

Τι χρειάζεται να έχουμε στο νου μας σχετικά με το χορό από το σπίτι

– ΠΡΟΣΟΧΗ στο χώρο που έχετε γύρω σας. Aφαιρέστε έγκαιρα από το χώρο που θα χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε σας φαίνεται σαν εμπόδιο που πιθανόν να προκαλέσει ατύχημα – αφημένα μικροαντικείμενα, παιχνίδια κτλ. Τοποθετήστε το μπουκάλι με το νερό σας (θα χρειαστεί) σε ασφαλές σημείο.

Κινηθείτε με επίγνωση. Η καθεμία κι ο καθένας από μας είναι απολύτως υπεύθυνη/ος για την κατάσταση του σώματός της/του κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Δείτε αν είναι πιο ασφαλές για σας να κινηθείτε με κάλτσες ή χωρίς, ανάλογα το πάτωμα. Αν υπάρχει χαλί, προσέξτε να είναι σταθερό. Φροντίστε να είστε όσο πιο άνετα γίνεται.

– Αντιμετωπίστε με σεβασμό στους περιορισμούς του σώματός σας, τους οποίους μόνο εσείς γνωρίζετε. Μην πάτε να τους «ξεπεράσετε», ακούστε τους.

– Υπάρχει πάντα η περίπτωση η τεχνολογία να μην είναι σε όλα με το μέρος μας. Η ποιότητα του ήχου που ακούτε έχει να κάνει και με την ταχύτητα του ίντερνετ στο σπίτι σας.

Αν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα θέματα, θα ειπωθούν εξ αρχής έτσι ώστε να τα’χουμε στο νου μας. Αν προκύψουν κατά τη διάρκεια, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να χορέψουμε και με αυτό.

– Θα είμαστε η καθεμία κι καθένας στο δικό μας χορό, το ταξίδι μας θα είναι καθαρά προσωπικό.